Press "Enter" to skip to content

Schampo – Med eller utan sulfater, parabener och silikoner

Ett bra schampo ska tvätta bort det fett och smuts som sitter fast på det dina hårstrån. Det ska även tillföra fukt och ge glans. Basen består vanligtvis av vatten och sedan tillsätts en rad andra ämnen, till exempel sulfater, parabener och silikoner.

Sulfater är ett billigt ämne som löser upp fett och smuts och ser till att det löddrar. Ämnet kan dock inte skilja på smutsigt fett och det naturliga fettet som behövs för att din hårbotten ska må bra och ditt hår ska vara friskt därför kan det ha en uttorkande effekt.

Parabener är en ämnesgrupp relativt milda konserveringsmedel som tillsätts för att förhindra tillväxten av bakterier och svamp som lätt uppkommer i olika typer av hårvård. Det har debatterats om parabener är hormonstörande, allergi- och cancerframkallande och vissa vill därför undvika ämnet. Men ska man utesluta parabener får man vara noga med att titta efter vilka andra typer av konserveringsmedel som används då någon form av konservering är nödvändigt.

  • Parabener är estrar och gemensamt för gruppen är den kemiska grundstrukturen bensoesyra, som finns naturligt i växter
  • Förnamnet innan ”-paraben” talar om vilken med vilken annan molekyl estern bildats
  • Det finns en expertgrupp inom EU som kommit fram till att de vanligaste parabenerna, methyl- och ethylparaben, är säkra att använda i kosmetiska- och hygienprodukter enligt nuvarande haltbegränsningar

Källa: Läkemedelsverket

Silikoner fungerar som ett fett och används för att få håret att bli mjukt, glansigt och lätt kunna kamma ut. De lägger sig som en hinna på håret och kapslar in den fukt som tillsätts. Nackdelen är att hinnan kan bli så tjock att varken välgörande ämnen inte kan tränga in till hårstrået.

Ska du köpa billigt eller dyrt

Den största skillnaden mellan ett billigt och ett dyrare schampo är att de dyrare alternativen brukar ha en mer balanserad sammansättning av vårdande ämnen och mindre eller inga sulfater, parabener eller silikoner. Dyrare produkter är oftast mindre utspädda med vatten och mer koncentrerade därmed behöver du en mindre mängd vid varje tvätt. Men vill du använda ett sulfatfritt schampo kanske du behöver schamponera två gånger för att få bort allt fett och smuts.

Så hittar du det bästa schampot

För att hitta de produkter som passar dig så börja med att titta på din hårkvalitet och din hårbotten. Utifrån det får du identifiera vilken hårtyp du har och vilka behov ditt hår har.

Normalt hår: ett friskt och starkt hår utan problem med varken hårbotten eller några slitna toppar. En rekommendation är att använda ett vårdande alternativ för att hårets kvalitet ska fortsätta vara på topp.

Torrt hår: kännetecknas av att håret saknar spänst, är statiskt och ofta med kluvna toppar. Här är det bara att tillföra fukt som gäller. Du kan även använda en inpackning emellanåt samt hårolja eller annan fuktgivande produkt.

Fett hår: har antagligen tvättats för ofta och hårbotten har blivit uttorkad. För att kompensera producerar den mer talg och håret blir fett från rot till topp. I kategorin schampo för fett hår kan du välja din favorit.

Tjockt hår: ett hår med starka och grova hårstrån som inte går av lätt. Detta hår kan dock bli torrt då näring har svårt att tränga in. Använd därför produkter som tillför mycket fukt.

Fint hår: karakteriseras av tunna och mjuka hårstrån och ett hår som kan kännas volymlöst. Testa ett volymschampo, gärna ett som innehåller protein.

Känslig hårbotten: klåda och annan irritation kan bero på yttre faktorer som kyla, värme, stress eller bristfällig kosthållning. Byt ut dina hårprodukter mot skonsammare alternativ, ekologiska produkter kan vara värt att prova.  

Mjäll: torra vita hudflagor som lossnar från hårbotten. Använd ett mjällschampo för att få bukt med problemet.

Gult hår: ditt blonda hår har fått en tråkig gulaktig färg. Då är silverschampo din räddning. Denna produkt är skapad för att motverka de gula toner som lätt kommer fram i ett blekt eller färgat hår. Det kan dock torka ut håret så se till att använda ett bra balsam samt andra återfuktande produkter.

Detox för ditt hår

Alla hår mår bra av att använda ett djupgörande schampo med jämna mellanrum. En sådan produkt tar bort sådant som ditt vanliga schampo inte klarar av, till exempel envisa rester av stylingprodukter, fett, avgaser och annat som lätt fastnar i håret. Det innehåller ofta någon form av exfolierande ingrediens så som till exempel aha- eller salicylsyra som ruggar upp fjällskiktet och ditt hår blir rengjort på djupet, en riktig detox för ditt hår.

Ekologiska hårvårdsprodukter

Idag är ekologisk hårvård mycket populärt och det finns ett brett utbud av dessa produkter. Ett ekologiskt schampo bör vara fritt från sulfater och syntetiska konserveringsmedel, doft- samt färgämnen. Schampokaka och schampotvål är två favoriter i kategorin ekologiska hårprodukter.  

Här hittar du populära märken med schampo för alla olika hårtyper från Maria Nila, Lanza, Matrix, Urtekram, Kerastase och många fler.