Press "Enter" to skip to content

Hårfärg – färga håret hemma

Oavsett om du ska färga håret i en ny färg, färga utväxt eller täcka över gråa hår så kan du enkelt och billigt färga håret hemma istället för att behöva gå till en onödigt dyr frisör. Du kanske vill ha en snygg naturlig ljusbrun hårfärg eller en trendig askblond hårfärg? Vilken färg du än väljer kan du få ett proffsigt resultat om du förbereder dig ordentligt och är noga med att följa instruktionerna som finns på förpackningen. Tänk på att använda rätt mängd färg, snåla inte, utan köp hellre en förpackning för mycket. Trots att hårfärg idag är mycket skonsammare idag än för flera år sedan, idag är många utan ammoniak, så sliter du ändå på ditt hår när du färgar. Därför får du inte glömma bort att använda färgbevarande hårprodukter när du är färdig med din färgbehandling.

Så här väljer du rätt hårfärg

Att välja rätt hårfärg i det stora utbud som finns kan lätt kännas överväldigande. Men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du ska tolka färgerna på rätt sätt.

Alla hårfärger har en gradering, till exempel 5:3. Den första siffran visar färgdjupet, dvs. hur mörk eller ljus färgen blir, 1 är mörkast och 10 är ljusast. Den andra siffran visar färgriktning som visar om nyansen går mot till exempel varmt eller kallt. Detta kan vara viktigt för dig att veta om du vill undvika en ditt hår går mot en viss ton. Tänk på att inte alla tillverkare följer denna skala, så var noga med att titta vad som står på förpackningen utan att stirra dig blind på denna gradering för att inte få fel färg och ett oönskat slutresultat.

Färgdjup:

 1. Svart
 2. Svartbrun
 3. Mörkbrun
 4. Brun
 5. Ljusbrun
 6. Mörkblond
 7. Mellanblond
 8. Blond
 9. Ljusblond
 10. Extra Ljusblond

Färgriktning:

 1. Natur
 2. Aska
 3. Matt
 4. Guld
 5. Rödguld
 6. Purpur
 7. Violett
 8. Modernt brun
 9. Pärlblå
 10. Cendré

Vilken typ av hårfärg väljer du?

Beroende på din nuvarande färg och hur du täckande vill att den ska vara så måste du bestämma dig för hur permanent du vill att din hårfärg ska vara.

Permanent hårfärg: Som namnet antyder är denna färg just permanent. Den kommer alltså inte gå ur efter x antal tvättar utan försvinner när du klipper håret. Permanent hårfärg är den som tränger djupast in i hårstrået och används främst när du vill byta hårfärg eller täcka grått hår.

Intensivtoning: Denna typ av färg brukar kallas semipermanent hårfärg och till skillnad från den permanenta så försvinner den här färgen efter ca 20-30 tvättar.

Toning: Detta är en lätt hårtoning som sitter ca 6-8 tvättar. Den används för att stärka den naturliga hårfärgen.

Färginpackning eller färgbomb: Denna typ av hårfärg används för att fräscha upp din hårfärg mellan dina färgbehandlingar. Inpackningen består av färgpigment som förstärker din befintliga hårfärg.

Så här lyckas du med din nya hårfärg

 • Välj noggrant ut din nya färg med hjälp av färgkartan
 • Var noga med att skydda din hud. Använd platshandskar för att skydda dina händer, smörj in hårfästet och öronen med vaseline så får hårfärgen inte fäste lika lätt på huden runt ansiktet och använd kläder du inte är rädd om ifall du får färg på kläderna
 • Testa din hårfärg på en slinga i nacken. Låt färgen verka endast halva verkningstiden och skölj sedan ur färgen. Är du nöjd med resultatet kan du applicera färgen i
 • Undvik klor en tid innan och efter du färgar ditt hår för att undvika oönskade nyanser
 • Tvätta håret med ett schampo och balsam avsett för färgat hår
 • Använd stylingprodukter framtagna för färgat hår och glöm inte bort att med jämna mellanrum använda inpackning och andra återfuktande och vårdande produkter. Då kommer ditt hår se livfullt och glansigt ut samt behålla den vackra färgen längre

Vi har hårfärg från välkända varumärken så som Loreal, Schwarzkopf, Mood och många fler.