Press "Enter" to skip to content

Kokosolja – varför ska du ha den i håret?

Alla drömmer om att ha ett mjukt, vackert och glansigt hår men då ditt hår dagligen utsätts för påfrestningar kan det göra att håret blir trött och slitet. Vi har produkten som skönhetsexperterna världen över hyllar, kokosolja, den naturliga håroljan som passar alla hårtyper.

Kokosolja är en fantastisk produkt som kommer göra ditt hår friskare på nolltid. Det är nämligen den olja som innehåller mest mättade fettsyror. Och varför är detta bra? Jo för till skillnad från omättat fett så bidrar dessa fettsyror till en effektivare upptagningsförmåga av näringsämnen till håret och ditt hår kommer växa sig friskare och växa snabbare. De mättade fettsyrorna gör även så att håroljan kan tränga djupare in i varje hårstrå och reparera dem samt motverkar frissiga toppar och slitage.

Fyra ytterligare fördelar med att ha kokosolja i håret:

  • Hög halt av laurinsyra som balanserar dina hormoner och din cellfördelning som gör att nytt hår kan bildas
  • Innehåller svampdödande medel som hjälper till att bota mjäll och torr hårbotten
  • Innehåller mycket vitaminer och fettsyror som hjälper ditt hår att växa snabbare
  • Naturlig produkt med en härlig doft
  • Kan med fördel kombineras med aloe vera eller honung för ännu bättre effekt

När ska du ha kokosolja i ditt hår?

På sommaren utsätts ditt hår för till exempel stark sol eller saltvatten och på vintern utsätts håret för kyla, detta kommer påverka ditt hår på ett negativt sätt. Om du märker att ditt hår börjar ta skada genom att det blir sprött, torrt eller livlöst så måste du börja ta hand om ditt hår. Vi vet att oljor är bra på att återfukta och reparera och kokosolja, som sägs vara den naturligaste håroljan, kan vara en bra start. Oljan kommer börja verka omgående och du kommer relativt snabbt kunna se resultat i form av ett gladare och mer livfullt hår.

Så här använder du kokosolja i håret

Beroende på din hårkvalitet så kan du använda din kokosolja lite olika. Här har vi listat de vanligaste metoderna. Ett tips är att börja med att ta en liten mängd olja, och ta mer om du märker att det inte räcker, less is more när det kommer till hårolja.

Torrt och slitet hår: Applicera håroljan på dina slitna toppar i vått eller torrt hår, undvik hårbotten, och låt verka några minuter innan du sköljer ur håret noggrant.

Väldigt skadat hår: Massera in håroljan i ditt hår och låt verka i minst 30 min. Under verkningstiden kan du värma håret försiktigt med din hårfön för att få den att tränga in djupare i varje hårstrå. Tvätta sedan håret med schampo och balsam tills all hårolja är borta. Du kanske måste upprepa detta ett par gånger för att få bort allt.

Få bort mjäll och irritation från hårbotten: Tvätta håret med ljummet vatten och låt det lufttorka. Massera därefter in håroljan i hårbotten och låt verka i 30 minuter. Tvätta sedan bort oljan med schampo och balsam, viktigt att du använder sulfatfria produkter för torrt hår. Använd i hårbotten två till fyra gånger i månaden så länge ditt problem med mjäll eller irriterad hårbotten kvarstår.

För snabbare hårväxt: Tvätta håret med ljummet vatten och handdukstorka med handduk. Massera sedan in håroljan i hela håret och låt verka under natten. Ett tips är att linda in håret i plast eller använda badmössa så får du inte olja på varken kudde eller lakan.

Vilken kokosolja ska du köpa?

Det råder delade meningar om man ska använda kokosolja framtagen för just hår eller om det går att använda en ren kokosolja. Vi rekommenderar att du i alla fall använder en olja som är anpassad för hår, i annat fall finns risk att den istället för att göra ditt hår mjukt och glansigt tynga ner håret och täppa till porer eller hårsäckar som kan leda till hudirritation. Flera av de rena kokosoljorna går även bra att använda som hudvård.
Du hittar kokosolja från välkända varumärken som Inecto, Urtekram och Biso Coco här.