Press "Enter" to skip to content

Balsam – Bäst i test

Ett balsam ska användas efter ditt schampo för att tillföra de ämnen som skyddar håret och gör det vackert. Schampo öppnar upp hårstrået och genom att använda ett balsam så stänger du hårstråets ytskikt och det bildas ett skyddande hölje.

Rätt balsam arbetar:

  • Vårdande
  • Återfuktande
  • Mjukgörande
  • Tillför glans

Så här hittar du ett bra balsam

För att hitta de produkter som passar dig så börja med att titta på din hårkvalitet och din hårbotten. Utifrån det får du identifiera vilken hårtyp du har och vilka behov ditt hår har.

Normalt hår: ett friskt och starkt hår utan problem med varken hårbotten eller några slitna toppar. En rekommendation är att använda ett vårdande alternativ för att hårets kvalitet ska fortsätta vara på topp.

Torrt hår: kännetecknas av att håret saknar spänst, är statiskt och ofta med kluvna toppar. Här är det bara att tillföra fukt som gäller. Du kan även använda en inpackning emellanåt samt hårolja eller annan fuktgivande produkt.

Frissigt hår: drabbar oftast lockiga hår och beror mestadels på brist på fukt. Använd ett återfuktande och utslätande balsam som gör håret lätt att reda ut. Ett tips är att använda ett leave-in balsam eller balsamspray om håret blir frissigt mellan tvättarna.

Fett hår: har antagligen tvättats för ofta och hårbotten har blivit uttorkad. För att kompensera producerar den mer talg och håret blir fett från rot till topp. I kategorin balsam för fett hår kan du välja lätta balsam som innehåller ingredienser som motverkat fett i håret.

Tjockt hår: ett hår med starka och grova hårstrån som inte går av lätt. Detta hår kan dock bli torrt då näring har svårt att tränga in. Använd därför produkter som tillför mycket fukt.

Fint hår: karakteriseras av tunna och mjuka hårstrån och ett hår som kan kännas volymlöst. Testa ett lättare balsam som mjukgör men inte tynger ner ditt hår.

Känslig hårbotten: klåda och annan irritation kan bero på yttre faktorer som kyla, värme, stress eller bristfällig kosthållning. Byt ut dina hårprodukter mot naturliga och ekologiska produkter som är skonsammare.

Mjäll: torra vita hudflagor som lossnar från hårbotten. Använd en ett balsam som lugnar irriterad hårbotten för att få bukt med problemet.

Gult hår: oftast blonda hår har fått en tråkig gulaktig färg. Då är silverbalsam din räddning. Denna produkt är skapad för att motverka de gula toner som lätt kommer fram i ett blekt eller färgat hår.

Därför ska du använda ett ekologiskt balsam utan sulfater, parabener och silikoner

Idag är ekologisk hårvård mycket populärt och det finns ett brett utbud av dessa produkter. Ett ekologiskt balsam bör vara fritt från sulfater och syntetiska konserveringsmedel, doft- samt färgämnen.

Sulfater är ett billigt ämne som löser upp fett och smuts och ser till att det löddrar. Ämnet kan dock inte skilja på smutsigt fett och det naturliga fettet som behövs för att din hårbotten ska må bra och ditt hår ska vara friskt därför kan det ha en uttorkande effekt.

Parabener är en ämnesgrupp relativt milda konserveringsmedel som tillsätts för att förhindra tillväxten av bakterier och svamp som lätt uppkommer i olika typer av hårvård. Det har debatterats om parabener är hormonstörande, allergi- och cancerframkallande och vissa vill därför undvika ämnet. Men ska man utesluta parabener får man vara noga med att titta efter vilka andra typer av konserveringsmedel som används då någon form av konservering är nödvändigt.

  • Parabener är estrar och gemensamt för gruppen är den kemiska grundstrukturen bensoesyra, som finns naturligt i växter
  • Förnamnet innan ”-paraben” talar om vilken med vilken annan molekyl estern bildats
  • Det finns en expertgrupp inom EU som kommit fram till att de vanligaste parabenerna, methyl- och ethylparaben, är säkra att använda i kosmetiska- och hygienprodukter enligt nuvarande haltbegränsningar

Källa: Läkemedelsverket

Silikoner fungerar som ett fett och används för att få håret att bli mjukt, glansigt och lätt kunna kamma ut. De lägger sig som en hinna på håret och kapslar in den fukt som tillsätts. Nackdelen är att hinnan kan bli så tjock att välgörande ämnen inte kan tränga in till hårstrået.

Populära märken med balsam för alla olika hårtyper är Maria Nila, Lanza, Matrix, Urtekram, Kerastase och många fler.